Ben jij op zoek naar een klapbank maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Deze gids geeft je alle informatie die je nodig hebt om straks jouw perfecte gevelbank te kunnen kiezen.
De verschillende types
Er zijn verschillende types gevelbanken verkrijgbaar. Wij hebben ze op een rijtje gezet om je meer duidelijkheid te geven bij het zoeken naar de perfecte oplossing voor jou. Kies jij voor een gevelbank die omhoog klapt, omlaag klapt, of allebei kan?
Het verschil tussen een klapbank, gevelbank of muurbank
Er zijn drie benamingen die gebruikt worden voor bankjes die aan de muur gemonteerd worden. Gevelbank wordt het meest gebruikt. Zowel muurbank als klapbank wordt ook gebruikt. De naam muurbank geeft aan dat de bank aan een muur bevestigd kan worden waarbij een gevelbank doet lijken dat deze alleen geschikt is voor een (buiten)gevel. Echter is dit vaak gewoon een andere naam voor hetzelfde type product. Een klapbank is een bankje dat een zitting heeft dat kan ‘klappen’. Best logisch toch? Sommige gevelbanken/muurbanken kunnen dit namelijk niet. Een klapbank zie je vaak wanneer de stoep smal is, gebruikers niet willen dat onbekenden op hun bankje gaan zitten, of als er schoonmaakdiensten door de straat komen met veegmachines.
De klapbank
Sommige klapbanken kunnen zowel omlaag als omhoog klappen. De meeste kunnen echter slechts 1 van deze twee. Let hier dus op bij het kopen van je klapbank.Klapbankjes zijn er in twee versies; banken waarbij het zitvlak naar beneden klapt (neerklappen/neerklapbaar) en waarbij het zitvlak naar boven klapt (opklappen/opklapbaar). Er zijn ook versies die beide kunnen en je altijd de mogelijkheid geven de beste keuze te maken. Ook onze gevelbank is zo ontworpen dat het zitvlak zowel omhoog als naar beneden geklapt kan worden.
Opklappen
Klapbanken waarbij het zitvlak omhoog klapt zijn vaak niet praktisch wanneer je ze onder een raam monteert. Ze zullen omhoog geklapt een deel van je raam bedekken. Dit blokkeert je uitzicht en je kan dan beter een klapbank kiezen die omlaag klapt. Een opklapbare bank is dan niet helemaal geschikt. Het is echter wel handig als je bijvoorbeeld een tuintje onder je klapbank wil plaatsen.
Neerklappen
Klapbanken waarbij het zitvlak omlaag klapt zijn er ook. Er moet wel voldoende ruimte onder de opgehangen bank zitten om het zitvlak omlaag te klappen. Wil je de bank extreem laag ophangen dan kan het beter zijn om een opklapbare bank te kopen omdat zo’n klapbank anders bij het omlaag klappen tegen de stoep komt. Ook als je een lichtschacht naar je kelder hebt zitten onder de klapbank kan het beter zijn een klapbank te kiezen waar de zitting omhoog klapt. Zo blokkeer je het licht niet.
Met of zonder rugleuning?
Er zijn tevens opklapbare banken te koop met een geïntegreerde rugleuning. Deze klapbanken bieden extra comfort door extra rugsteun te bieden. Het grootste nadeel van deze constructie treed op wanneer men de bank voor een raam met overstekend kozijn wil monteren. De Gijs Gevelbank heeft bijvoorbeeld een rugleuning. Omdat het kozijn voorbij de muur uitsteekt kan de bank niet altijd goed gemonteerd worden. De rugleuning moet dan onder het kozijn komen. Hierdoor is het vooraf soms moeilijk te zien of de klapbank geschikt is voor plaatsing op jouw gevel.
De drie tips bij het kopen van een gevelbank
- Bedenk van tevoren goed of je de zitting naar boven of beneden wil klappen. Weet je het nog niet, kies dan voor bankje dat allebei kan.
- Bekijk onze blog ‘Vergelijking van merken’ om alle merken en hun voor/nadelen op een rij te zien.
- Heb je een gevelbank gekocht? Denk dan ook aan het onderhoud zodat je nog langer kan genieten van je bankje. Lees hier meer over het onderhouden van je klapbank.
Hopelijk heb je iets gehad aan de informatie in deze blog? Mocht je nog vragen hebben, dan geven we je graag advies over welk type klapbank geschikt is voor je. Heb je interesse in een klapbank? Klik hier om naar onze webshop te gaan. Lees hier de volgende blog in deze serie: Hoe monteer ik een gevelbank met pluggen