Een gevelbank kopen lijkt vrij eenvoudig maar wanneer je lang zoekt op het internet zie je vanzelf door de bomen het bos niet meer. Eerder hebben wij al een duidelijke vergelijking gemaakt van verschillende merken gevelbanken. Deze vergelijking kan je helpen om de gevelbank te kopen die bij jou past.
Als je een gevelbank wilt kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder vind je de meest belangrijke punten van aandacht.
De volgende eigenschappen van de bank zijn bepalend voor je keuze:
- Corrosie bescherming
- Type hout
- Comfort
- Montage
- Opklapbaar of neerklapbaar
- Ondersteuning vanuit fabrikant
Corrosie bescherming
Jouw gevelbank hangt straks elke dag buiten. Dit betekend dat de weersomstandigheden continue veranderen en jouw gevelbank flink te verduren krijgt. Regen, sneeuw, felle zon, etc.
Omdat je natuurlijk wilt dat jouw bank zo lang mogelijk mooi blijft, is het belangrijk dat de gekozen materialen geschikt zijn voor buiten.
Een gevelbank kopen is niet moeilijk. Hoe weet je of de gevelbank die jij wilt kopen van hoge kwaliteit is? Dat is vrij eenvoudig.
De stalen onderdelen van de gevelbank moeten voorzien zijn van een anti-roest laag. Vaak wordt het staal verzinkt of krijgt het een poedercoating.
Nog beter; het staal is zowel verzinkt als gepoedercoat! Dit zorgt voor een bescherming van minimaal 30 jaar.
Ook de schroeven en bouten moeten allemaal verzinkt zijn, anders gaan deze toch roesten. Het liefst wil je zelfs dat de bevestigingsmiddelen van roestvrijstaal (RVS) gemaakt zijn omdat dit de hoogste bescherming biedt tegen roest.
Type hout
Het zitvlak van een gevelbank word eigenlijk altijd uitgevoerd in hout. (behalve dan de bank van Sheffarc Engeland die volledig van staal is gemaakt.)
Waarom kiezen de meeste fabriekanten voor hout? Eenvoudig; staal is een ‘koud’ en hard materiaal en niet comfortabel om op te zitten voor lange duur.
De keuze van de houtsoort bepaald hoe lang de bank in goede staat buiten kan hangen. Het is logisch dat hardhout duurzamer is dan naaldhout zoals vuren maar ook bij hardhout soorten zijn er grote verschillen in duurzaamheid.
De duurzaamheid van hout wordt aangegeven met d.m.v. een zogeheten duurzaameheidsklasse. Met de duurzaamheidsklasse wordt de levensduur van een houtsoort aangegeven. Hout met duurzaamheidsklasse 1 is zeer duurzaam, terwijl hout met duurzaamheidsklasse 5 helemaal niet duurzaam is. Dan bestaat er nog de klassen 2 t/m 4 die daar ergens tussenin zitten.
Van boven naar onder de duurzaamheid van veelgebruikte houtsoorten bij gevelbankjes:
- Vuren – klasse 4
- Douglas – klasse 3
- Sucupira – klasse 2
- Eiken – klasse 2
- Padouk – klasse 1
Daarnaast zijn er natuurlijk allemaal methodes om het hout langer goed te houden zoals impregneren, lakken, verven en beitsen.
Zo is thermisch gemodificeerd vuren of grenen erg duurzaam en valt daardoor zelfs in klasse 2. Wil je hier meer over lezen? Neem dan even een kijkje op de site van Gadero.
Wij hebben ervoor gekozen om eiken te gebruiken in Het Gevelbankje omdat dit hout geen tropisch hardhout is maar gewoon uit Europese bossen komt. Zo is er de garantie dat de afkomst van het hout niet ten koste gaat van bedreigde diersoorten of onderdeel is van illegale houtkap.
Comfort
Natuurlijk is het belangrijk dat je gevelbank comfortabel is. Je wilt niet een gevelbank kopen waar je maar 30 minuten op kan zitten voordat je pijn aan je billen of benen krijgt.
Je mag er gerust van uitgaan dat zo goed als alle gevelbanken op de markt een comfortabel zitvlak hebben. Eventueel kan je altijd eigen kussens op het hout plaatsen om het nog wat achter te maken voor je billen.
Wat het belangrijkst is om het comfort van je gevelbank te garanderen is de hoogte waarop je deze installeert. Hier lees je meer informatie over de hoogte waarop je jouw gevelbank wil hangen.
Er zijn ook gevelbanken met geïntegreerde rugleuningen. Dit draagt bij aan het comfort maar is meestal niet nodig. Je kan natuurlijk ook gewoon wat kussen tegen de muur plaatsen.
Wij verkopen zelf losse rugleuningen die apart gemonteerd moeten worden. Het voordeel is dat jij als klant kan kiezen of en waar je de leuning plaatst.
Montage
Er is geen universele montage handleiding voor gevelbanken. Het is wel zo dat de meeste gevelbanken in de muur gemonteerd worden. Hiervoor gebruik je pluggen met houtdraaibouten of chemische ankers. Het is verstandig om te checken of de fabrikant een montage handleiding online heeft staan. Zelf als je de montage niet door een ander laat uitvoeren is het handig dit te lezen.
Zie hier informatie over hoe je onze gevelbank ophangt.
Opklapbaar of neerklapbaar
Er zijn gevelbanken waar de zitting omhoog klapt en gevelbanken waar de zitting omlaag klapt. Natuurlijk zijn er ook gevelbanken waar de zitting vast is maar deze laten we even buiten beschouwing.
Dit is een belangrijke overweging die je moet maken voordat je een gevelbank gaat kopen.
Het kan zo zijn dat een gevelbank met omhoogklappende zitting je uitzicht vanuit het raam deels blokkeert. Dit kan als erg storend worden ervaren. Soms is het echter niet mogelijk om de zitting naar beneden te klappen als deze dan bijvoorbeeld een lichtschacht blokkeert die licht naar de kelder binnenlaat.
De meeste gevelbanken klappen omhoog. Er zijn twee merken die zowel omhoog als omlaag klapbaar zijn. Dit is de gevelbank van Amsterbankje en onze eigen gevelbank.
Ondersteuning vanuit fabrikant
Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij het bedrijf waar je de gevelbank van koopt.
Hoe ziet de website eruit? Geven ze veel informatie of zijn ze juist terughoudend? Staat er een email en telefoonnummer op de website? Zijn de gevelbanken ergens te bekijken?
Mocht er een onderdeel kapot gaan of je hebt vragen over onderhoud of installatie, dan wil je wel geholpen worden. Doe daarom vooraf goed onderzoek naar het merk waar je de gevelbank koopt.
Nawoord
We wensen je veel succes, en plezier, bij het kiezen van je nieuwe gevelbank. Een gevelbank kopen is een leuk proces, hopelijk hebben we je verder op weg geholpen.
Wees op tijd want voor je het weet heb je de eerste zonnige dagen al gemist.
Klik hier om de gevelbank van Breed Metaal te bezichtigen.
Mocht je vragen hebben na het lezen van deze blog, stuur ons dan een email of geef een belletje. We helpen je graag verder.
De volgende blog in deze serie lees je hier: Gevelbank – vergelijking van merken