Type gevelbanken – opklapbaar of vast

Er zijn verschillende types gevelbanken verkrijgbaar. Wij hebben ze op een rijtje gezet om je meer duidelijkheid te geven bij het zoeken naar de perfecte oplossing voor jou. Kies jij voor een gevelbank opklapbaar of vast?

Gevelbank opklapbaar of vast

Wij hebben onderscheid gemaakt in 2 hoofdcategorieën. Namelijk de klapbare gevelbank en de vaste gevelbank. De k

lapbare gevelbankjes kunnen zowel een opklapbaar bankje zijn als een neerklapbaar bankje.

Het Gevelbankje
Vaste gevelbank
Vaste gevelbank van Muurbank

In de blog Gevelbank kopen – Waar je op moet letten hebben we hier al meer over geschreven.

Vaste gevelbank

Een vaste gevelbank is robuust maar heeft geen mogelijkheid om op te klappen of neer te klappen. Daardoor is het niet altijd handig, zeker niet wanneer je de gevelbank aan de voorzijde van je huis wil plaatsen op de openbare stoep. In dit geval is een opklapbaar bankje voor buiten beter.
Wil je de gevelbank echter in je eigen tuin plaatsen dan kan het soms prima passen om een vaste gevelbank te kiezen. Het voordeel is dat vaste gevelbanken vaak wat goedkoper zijn.

Klapbare gevelbank

Klapbare gevelbanken zijn er in twee versies; banken waarbij het zitvlak naar beneden klapt (neerklappen/neerklapbaar) en waarbij het zitvlak naar boven klapt (opklappen/opklapbaar). Er zijn ook versies die beide kunnen en je altijd de mogelijkheid geven de beste keuze te maken. Ook onze gevelbank is zo ontworpen dat het zitvlak zowel omhoog als naar beneden geklapt kan worden. 

Opklappen

Gevelbanken waarbij het zitvlak omhoog klapt zijn vaak niet praktisch wanneer je ze onder een raam monteert. Ze zullen omhoog geklapt een deel van je raam bedekken. Dit blokkeert je uitzicht en je kan dan beter een gevelbank kiezen die omlaag klapt. Een opklapbare bank is dan niet helemaal geschikt.
Het is echter wel handig als je bijvoorbeeld een tuintje onder je gevelbank wil plaatsen.

Gevelbank met geveltuintje

Neerklappen

Gevelbanken waarbij het zitvlak omlaag klapt zijn er ook. Er moet wel voldoende ruimte onder de opgehangen bank zitten om het zitvlak omlaag te klappen. Wil je de bank extreem laag ophangen dan kan het beter zijn om een opklapbare bank te kopen omdat zo’n gevelbank anders bij het omlaag klappen tegen de stoep komt. Ook als je een lichtschacht naar je kelder hebt zitten onder de gevelbank kan het beter zijn een gevelbank te kiezen waar de zitting omhoog klapt. Zo blokkeer je het licht niet.

gevelbank opklapbaar of vast Breed Metaal
Lichtschacht onder de bank

Rugleuning

Er zijn tevens opklapbare banken te koop met een geïntegreerde rugleuning. Deze gevelbanken bieden extra comfort door extra rugsteun te bieden. Het grootste nadeel van deze constructie treed op wanneer men de bank voor een raam met overstekend kozijn wil monteren. Omdat het kozijn voorbij de muur uitsteekt kan de bank niet altijd goed gemonteerd worden. De rugleuning moet dan onder het kozijn komen. Hierdoor is het  vooraf soms moeilijk te zien of de gevelbank geschikt is voor plaatsing op jouw gevel.

Type scharnier

Er zijn twee type mechanieken de het mogelijk maken voor een gevelbank om opklapbaar te zijn.

Een deel van de fabrikanten heeft een mechaniek wat op zichzelf steunt en door een inventieve oplossing opgeklapt kan worden. Elk merk heeft een eigen idee over de beste oplossing maar ze werken allemaal goed. Deze mechanieken zijn vaak uit massief constructiestaal of gietijzer gemaakt en erg robuust. De opklapbare gevelbank van Breed Metaal past dit ook toe.

Er zijn ook gevelbanken te koop die geborgd moeten worden met een stalen pin of bout. Zonder deze borgpin kan de bank dan niet opgeklapt worden, of nog erger, er kan niet op gezeten worden zonder eerst de zitting te borgen.
Wij raden af om een gevelbank van dit type te kopen omdat de ervaring leert dat een los onderdeel, zoals een borgpen vaak snel zoek raakt, zeker wanneer de gevelbank lange tijd niet gebruikt wordt. (bijvoorbeeld in de winter) Daardoor wordt de gevelbank vaak onbruikbaar.

gevelbank zonder pin gevelbank opklapbaar of vast
Deze gevelbank van een particulier in Utrecht is zonder borgpin niet bruikbaar.

Hopelijk heb je iets gehad aan de informatie van deze blog Gevelbank Opklapbaar of Vast? Mocht je nog vragen hebben, dan geven we je graag advies over welk type gevelbank geschikt is voor je.

Heb je interesse in een gevelbank? Klik hier om naar onze webshop te gaan.

Lees hier de volgende blog in deze serie: Hoe monteer ik een gevelbank met pluggen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven