Onderhoud van je gevelbank: zo blijft hij mooi en stevig
Een gevelbank is een mooie en functionele toevoeging aan je gevel of voortuin. Maar net als elk buitenmeubel heeft een gevelbank ook wat liefde nodig om in topconditie te blijven. Of je nu een houten gevelbank hebt met kleine latten of dikke planken: met het juiste onderhoud verleng je de levensduur aanzienlijk. In deze gids lees je hoe je je gevelbank schoonmaakt, behandelt en beschermt tegen weer en slijtage.
Waarom onderhoud belangrijk is
Een gevelbank staat dag en nacht buiten, vaak in weer en wind. Zon, regen, vorst en luchtvervuiling hebben allemaal invloed op het materiaal. Zonder goed onderhoud kan je bank verkleuren, kromtrekken of roesten. Met regelmatig schoonmaken en de juiste behandeling blijft jouw gevelbank jarenlang mooi én stevig.
Houten planken gevelbank onderhouden
Heb je een gevelbank met houten planken? Dan is regelmatig behandelen essentieel. Hieronder vind je kort alle info. In een ander blog gaan we nog wat uitgebreider in op het onderhouden van de houten planken.
Stappenplan voor onderhoud:
- Reinigen: Maak de bank schoon met een sopje van groene zeep en warm water. Gebruik een zachte borstel of spons. Spoel af met schoon water.
- Schuren (optioneel): Is het hout vergrijsd of ruw geworden? Schuur het licht op met fijn schuurpapier. Korrel 120 is perfect.
- Behandelen met olie of beits: Gebruik een uv-bestendige buitenolie of beits, afhankelijk van het type hout. Herhaal dit minimaal één keer per jaar.
Let op: kies een olie of beits die past bij jouw houtsoort. Meer weten? Bekijk het overzicht van houtbescherming bij Milieu Centraal. Wij hebben veel getest en verkopen nu de olie van Rubio. Deze lijkt het meest geschikt voor eiken planken in de buitenlucht en wordt geproduceerd door 1 van de beste merken op de markt, Rubio.
Beugels gevelbank onderhouden
Een gevelbank van staal is sterk en onderhoudsarm, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Onderhoudstips voor staal:
- Schoonmaken: Reinig vuil en aanslag met een zachte doek en een sopje van pH-neutrale zeep.
- Controleer op beschadigingen: Krassen of beschadigingen in de coating kunnen leiden tot roestvorming. Werk deze zo snel mogelijk bij met metaalverf of een lakstift.
- Vastzittende delen controleren: Bij een opklapbare gevelbank is het slim om scharnieren af en toe te oliën.
Onze stalen gevelbanken zijn gepoedercoat voor optimale bescherming. Zo hoef je je bij normaal gebruik weinig zorgen te maken.
Extra onderhoudstips
- Kussens of accessoires? Berg deze binnen op om schimmel en verkleuring te voorkomen.
- Staat je bank onder een boom? Reinig dan vaker vanwege vogelpoep en bladresten.
- Wintertip: Je hoeft een gevelbank niet per se af te dekken, maar het kan helpen tegen verwering.
- Hoes: Wil je gevelbank nog beter beschermen? Kies er dan voor om een hoes om de gevelbank te plaatsen.
Hoes voor gevelbank
Om je gevelbank nog beter te beschermen kun je hoes om de gevelbank plaatsen. Deze zorgt ervoor dat het hout veel minder snel verweert en vergrijst en dat je dus ook minder vaak het hout hoeft te oliën. Wij laten onze hoezen in Nederland maken en verkopen deze in onze webshop.
Hoe zit het met onze gevelbanken?
Bij hetgevelbankje.nl gebruiken we alleen hoogwaardige materialen – van duurzaam eiken tot stevig staal. Onze gevelbanken zijn ontworpen voor buitengebruik en worden indien gewenst geleverd met onderhoudsadvies.
Samengevat
Met goed onderhoud verleng je de levensduur van je gevelbank aanzienlijk. Reinig regelmatig, behandel houten banken jaarlijks met olie of beits, en controleer bij stalen banken op beschadigingen. Zo blijft jouw muurbank of klapbank er jarenlang als nieuw uitzien.
Heb je nog vragen over het onderhoud van jouw bank? Of wil je weten welk materiaal het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op.
Meer informatie over de houten planken vind je hier.